Procesy restrukturyzacji w okresie transformacji systemowej w Fabryce Silników Elektrycznych w Tarnowie. Wybrane zagadnienia - Jantoń Małgorzata (My University, 2004)
Celem pracy jest pokazanie procesów zachodzących w Fabryce Silników Elektrycznych „Tamel” S.A. związanych ze zmianą formy własnościowej i mających podnieść konkurencyjność przedsiębiorstwa. Ukazano procesy przekształceń jakie zachodzą w polskich przedsiębiorstwach oraz opisano nowe systemy zarządzania mające na celu zwiększenie wydajności oraz konkurencyjności produktów. Ujęto w sposób historyczny powstanie i działalność FSE „Tamel” S.A., rozwój produktów oraz działania związane z przygotowaniem i przekształceniem Fabryk z przedsiębiorstwa państwowego w przedsiębiorstwo prywatne. Przedstawiono zmiany, które zaszły w zakładzie w związku z prowadzonymi działaniami restrukturyzacyjnymi oraz prywatyzacją. Przedstawiono zmiany zarówno w systemie zarządzania przedsiębiorstwem, jak i zmiany w organizacji i technologii produkcji. Zwrócono również uwagę na działalność marketingową w warunkach nowej rzeczywistości gospodarczej.
Keywords: prywatyzacja; przekształcenia gospodarcze; transformacja; restrukturyzacja przedsiębiorstw; budżetowanie; komputerowy system SAP