Upolitycznienie mediów publicznych. Analiza mechanizmu kształtowania władz TVP S.A. w latach 1994 - 2010 - Sekuła, Grzegorz (My University, 2011)
Celem pracy jest ogólna analiza sposobu powoływania osób na stanowisko prezesa zarządu TVP S.A. w latach 1994 – 2010. Tezą tej pracy jest ukazanie trwałego zakorzenienia w strukturach telewizji publicznych osób mocno upolitycznionych. Praca składa z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym przedstawiono typowe i klasyczne modele mediów publicznych takie jak ARD, ZDF, BBC, rozwój telewizji publicznych w Europie Wschodniej wraz z ważnymi dla nich datami, sposób ich finansowania oraz zarządzanie tymi mediami. W rozdziale drugim ukazano sylwetki ośmiu prezesów zarządu TVP S.A. sprawujących swoje obowiązki w latach od 1994 do 2010. W rozdziale tym zwrócono także uwagę na to, kim były te osoby przed objęciem fotela szefa Telewizji Publicznej, w jaki sposób były powoływane na to stanowisko. Analizowano też, w jakim stopniu rządzący telewizją byli upolitycznieni i czy właśnie powiązania partyjne miały decydujący wpływ na ich wybór. Rozdział trzeci jest rozdziałem przedstawiającym organy powołujące, kontrolujące i zarządzające Telewizją Publiczną w Polsce tj. Rada Nadzorcza i Zarząd TVP S.A. oraz Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji. Do napisania pracy wykorzystano ustawy Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, Konstytucje, dostępną literaturę przedmiotu, a przede wszystkim źródła prasowe i internetowe.
Political manipulation in the public media. Analysis of mechanism of TVP S. A. - (Polish Public Television) management formation in the years 1994 - 2010
Keywords: media; telewizja; finansowanie mediów; TVP S.A.; władza