Piekarz, HalinaCierniak, Katarzyna2014-01-082014-01-082012-10-10http://hdl.handle.net/11199/3544Celem pracy jest zapoznanie z tematyką hałasu w środowisku pracy, a przede wszystkim z wszelkimi dostępnymi możliwościami ograniczania zagrożeń wywołanych działaniem tego czynnika. W rozdziale pierwszym zostaną omówione podstawowe pojęcia charakteryzujące hałas, jego rodzaje, progi działania oraz skutki oddziaływania na organizm ludzki. Rozdział drugi poświęcony będzie sposobom ograniczania emisji hałasu w środowisku pracy oraz rozwiązaniom, które należy zastosować. Omówiona zostanie również rola ergonomii, jako dziedziny wiedzy, która skutecznie przeciwdziała nadmiernie natężonym dźwiękom. W rozdziale trzecim zostanie scharakteryzowana firma Can Pack S.A., jej rozwój oraz struktura. Zostaną też omówione główne procesy technologiczne produkcji wieczek i puszek napojowych. Rozdział czwarty będzie dotyczył problemu hałasu, który w związku ze stosowaną technologią wytwarzania aluminiowych puszek i wieczek w firmie Can Pack S.A., jest głównym czynnikiem stanowiącym zagrożenie dla zatrudnionych tam ludzi. Ujęte zostaną również przykładowe raporty z badań hałasu w wydziałach produkcyjnych, a przede wszystkim metody ograniczania zagrożeń wywołanych hałasem, jakie stosuje i wdraża firma, aby przeciwdziałać jego szkodliwości.pllicencja niewyłącznahałasszkodliwe warunki pracyśrodowisko pracyBHP (Bezpieczeństwo i Higiena Pracy)ergonomiaOgraniczanie zagrożeń wywołanych hałasem na przykładzie firmy Can Pack S.A.The reduction of threats caused by noise illustrated by an example of Can Pack S.A.bachelorThesis2014-01-08