Zjawisko migracji na terenie województwa małopolskiego - Pałka, Artur (My University, 2013)
W pracy poświęcono uwagę zagadnieniu migracji, to jest skali zjawiska i jego dynamice na przestrzeni lat. Omówiono cechy polskiego migranta. Zjawisko migracji ma ogromne znaczenie dla polskiego rynku pracy. W pracy, w rozdziale pierwszym przedstawiono przyczyny migracji ludności w ujęciu historycznym, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu wydarzeń z historii Polski na migrację Polaków oraz wskazano kierunki migracji ludności. W drugim rozdziale omówione zostały zagadnienia terminologiczne, podział migracji na zewnętrzną i wewnętrzną, zaprezentowano również teorie poświęcone migracji tj. makroanalityczną, mikroanalityczną oraz ich charakterystykę. W kolejnym dziale ukazano uwarunkowania występowania zjawiska migracji z podziałem na przyczyny (migracja zarobkowa, rodzinna, podporządkowana, matrymonialna, polityczna, religijna, narodowościowa, ekologiczna, indywidualna) i motywy migracji osób (zamożność, status, komfort, stymulacja, autonomia, afiliacja, moralność). W dalszej części przedstawiono status cudzoziemców w Polsce – sposób legalizowania ich pobytu w naszym kraju oraz wpływ migracji na rozwój gospodarczy regionu, ponadto omówiono skutki demograficzne, ekonomiczne, społeczne, kulturowe migracji zarówno w krajach odpływu jak i krajach napływu migrantów. Ukazano również stanowisko Unii Europejskiej wobec procesów migracyjnych z uwzględnieniem następujących zapisów prawnych. Końcowa część pracy została poświęcona charakterystyce działania Karpackiego Oddziału Straży Granicznej, a także zjawisku migracji cudzoziemców w latach 2009-2011 w rejonie. Uwagę skupiono na skali zjawiska migracji w województwie małopolskim oraz jej wpływie na społeczeństwo w badanym obszarze.
The phenomenon of the migration on the ground of małopolskie province
Keywords: migracja; polityka migracyjna; przyczyny migracji; Małopolska