Internetowy system obsługi multikina - Kutermak, Marcin (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy jest stworzenie systemu, który automatyzuje i optymalizuje niektóre procesy biznesowe zachodzące w multikinie. Owe procesy można podzielić na takie, które zachodzą przy uczestnictwie pracownika multikina oraz na takie, w których obecny jest klient. Pracownik multikina dzięki systemowi może zarządzać repertuarem, sprzedażą biletów, może monitorować sprzedaż, odczytywać statystyki, generować raporty. Ponadto pracownik może dokonywać sprzedaży biletów na właściwy seans w okienku znajdującym się na miejscu w kinie. Klient może zapoznać się z ofertą multikina, może podglądnąć zwiastuny filmów, a także dokonać rezerwacji biletów na właściwy film w dogodnym terminie. Ze względu na to, że jest to aplikacja internetowa zainstalowana na zewnętrznym hostingu wszystko to może odbywać się zdalnie przez Internet za pośrednictwem przeglądarki internetowej.
Website support for a multiplex
Keywords: bazy danych; aplikacje internetowe; język programowania SQL; multimedia; obsługa klienta