Technika LSB jako przykład metody steganograficznej - Porębski, Piotr (My University, 2010)
W dzisiejszym świecie niewystarczające jest posiadania poufnych informacji, konieczne jest skuteczne zabezpieczenie ich przed dostępem dla osób trzecich. Najlepszym rozwiązaniem umożliwiającym osiągnięcie wspominanego celu jest skorzystanie z metod oferowanych przez steganografię. Głównym celem pracy jest przedstawienie pojęcia steganografii i zapoznanie się z różnymi technikami steganograficznymi. Praca składa się z dwóch części: teoretycznej oraz praktycznej. Część teoretyczna obejmująca pierwsze dwa rozdziały stanowi wprowadzenie do części praktycznej, która prezentuje przykładową implementację algorytmu steganograficznego. Rozdział pierwszy przedstawia istotę steganografii oraz przytacza najważniejsze wydarzenia związane z historią opisywanej dziedziny nauki. W tej części wyjaśnione zostały również podstawowe pojęcia wykorzystywane w niniejszej pracy. Zagadnienia drugiego rozdziału omawiają różne techniki steganograficzne. Począwszy od najprostszych metod ukrywania informacji w tekście, a skończywszy na zaawansowanych technikach multimedialnych. W rozdziale trzecim została opisana implementacja przykładowego programu steganograficznego. Aplikacja ma na celu zaprezentowanie w praktyce jednej z technik steganograficznych. W zakończeniu podano najważniejsze wnioski, płynące z wykorzystywania metod steganograficznych do ukrywania ważnych informacji.
LSB technique as an example of steganography method
Keywords: steganografia; informacja; programy komputerowe