System ubezpieczeń rolniczych w Polsce na tle wybranych krajów Unii Europejskiej - Zygmund Sabina (My University, 2004)
Ubezpieczenie społeczne odgrywa znaczną i ważną rolę w życiu człowieka. Ma ono za zadanie zabezpieczenie jego bytu przed utratą bądź uszczupleniem środków utrzymania w skutek takich zdarzeń losowych jak niezdolność do pracy, wypadek, starość czy śmierć. Ponadto rola ubezpieczeń sprowadza się do uzupełniania budżetu rodzinnego w przypadku dodatkowych obciążeń związanych z macierzyństwem i wychowaniem dziecka. Indywidualni rolnicy przez wiele lat pozbawieni byli takiego zabezpieczenia na starość lub na wypadek inwalidztwa. Dopiero ustawa z 1962 roku zmieniła ich sytuację. Kolejne ustawy miały ulepszać system ubezpieczenia rolników i rozwiązywać ich problemy. Obecnie wokół kwestii, jaką jest ubezpieczenie społeczne rolników panuje wiele opinii i kontrowersji. Dlatego też, dziedzina ta ma wiele zwolenników jak i przeciwników. Dodatkowym obciążeniem jest również bliska już integracja Polski z Unią Europejską i wynikające z tego prawa jak i obowiązki. Wielu rolników zastanawia się, co czeka go u „progów” Unii. Wszystkie te niewiadome, wokół których toczą się dyskusje w gronie parlamentarzystów pozwalają na wysnucie tez „Czy ubezpieczenie społeczne rolników jest potrzebne czy też nie? oraz Czy warto w nie inwestować czy też nie?” Celem tej pracy jest, więc przybliżenie odpowiedzi na postawione tezy poprzez prezentację systemu rolniczych ubezpieczeń społecznych rozpatrywanych w dwóch aspektach. Pierwszy składkowy, czyli ten, który jest odpowiedzialny za kształtowanie się gospodarki finansowej ubezpieczeń, i drugi emerytalno – rentowy określający wysokość świadczenia emerytalnego w przyszłości. Ponadto aspekty te będą miały odniesienie do dwóch wybranych krajów Unii Europejskiej takich ja Francja i Niemcy w celu przybliżenia i porównania rozwiązań tych państw z naszymi.
Keywords: ubezpieczenia rolnicze; ubezpieczenia społeczne; Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego; finansowanie; ubezpieczenia społeczne rolników w UE