Systemy kodowania telewizji analogowych i cyfrowych oraz ich zabezpieczenie przed nieuprawnionym odbiorem - Matląg, Bogdan (My University, 2013)
Celem pracy jest przedstawienie podstawowych zasad, na których opiera się współczesna telewizja cyfrowa jak i sposobów jej realizacji i zabezpieczania poprzez kryptograficzne algorytmy. Opisano ogólne zasady działania telewizji analogowej i cyfrowej. Wykazano też wyższość przekazu cyfrowego nad analogowym. Autor stworzył aplikację ilustrującą idee rzeczywistego kodowania przekazu cyfrowego i przewidział także praktyczny projekt tak zwanego serwera sharingowego, czyli mechanizmu rozdzielającego uprawnienia z jednej karty abonenckiej na kilku lub kilkudziesięciu użytkowników. W pracy, przedstawiono ideę telewizji cyfrowej i jej kodowania w sposób maksymalnie uproszczony, tak, aby każdy mógł zrozumieć na pozór skomplikowane zagadnienia bez studiowania stert różnorodnym materiałów z wielu źródeł. W drugim punkcie przytoczyłem ogólnie zarys powstania i rozwoju telewizji w Polsce i na świecie. Wymienione zostały również rodzaje telewizji jakie są dostępne obecnie oraz systemy odbioru fonii i wizji. Najważniejszą częścią tego punktu jest omówienie systemów kodowania telewizji analogowej jak i cyfrowej. W punkcie trzecim opisałem przykładowy – hobbistyczny sposób podziału sygnału telewizyjnego na kilka pojedynczych odbiorców.
Coding systems for analogue and digital television, and their protection against unauthorized reception
Keywords: telewizja cyfrowa; telewizja analogowa; kodowanie