Analiza strategiczna konkurencji na przykładzie spółki "Jutrzenka" S.A. - Rabińska Marzena (My University, 2007)
W świecie prawdziwej konkurencji termin strategia nie jest tylko eleganckim, znanym pojęciem, lecz dominującym zjawiskiem decydującym o utrzymaniu się na rynku, jak również zdobywaniu na nim lepszej pozycji. Polskie przedsiębiorstwa w dzisiejszych czasach staja przed koniecznością wyboru strategii, lecz wybór ten często ma charakter werbalny a nie rzeczywisty. Często wielu nieprzemyślanym działaniom próbuje się nadać określenie strategii, jednak niewiele mają wspólnego z działaniami strategicznymi. W niniejszej pracy podjęto próbę formułowania strategii: metod jej wprowadzania, poprzez praktyczne zastosowanie w odniesieniu do Spółki „Jutrzenka” S.A. Celem pracy jest uzasadnienie, że prawidłowo sformułowana strategia firmy oraz jej realizacja jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania przedsiębiorstwa, pragnącego utrzymać dobrą pozycję na rynku.
Strategic analysis of the competing companies based on the example of “Jutrzenka” S.A. company
Keywords: przedsiębiorstwo; strategia w zarządzaniu firmą; strategie konkurencji; analiza sektora; firma "Jutrzenka" S.A.