Diagnoza struktury organizacyjnej przedsiębiorstwa na przykładzie Zakładów Azotowych w Tarnowie - Mościcach S.A. - Wróbel Robert (My University, 2005)
System funkcjonowania polskiej gospodarki sprawił, że przedsiębiorstwa zostały zmuszone do poszukiwania i tworzenia rozwiązań dostosowawczych do warunków obecnej gospodarki rynkowej. Wykorzystują do tego celu istniejące i dostępne komponenty kapitałowe, struktury organizacyjnej oraz możliwości restrukturyzacyjne przedmiotu, charakteru i zakresu działalności gospodarczej. Otoczenie, w którym funkcjonują współczesne przedsiębiorstwa staje się coraz bardziej złożone i zmienne oraz narzuca bezwzględną konieczność przystosowania się do niego przedsiębiorstwa. Nieprawidłowo ukształtowana struktura organizacyjna może wpływać w istotnym stopniu na obniżenie efektywności przedsiębiorstwa. Wymagane jest wtedy podjęcie adekwatnych przedsięwzięć, racjonalizujących organizację wewnętrzną. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy zachodzi konieczność redefiniowania strategii działania, wymuszonej przez coraz trudniejsze warunki konkurowania na rynku. Prawidłowo zaś ukształtowana struktura organizacyjna wpływa bowiem na wzrost efektywności funkcjonowania przedsiębiorstwa. Powinna ona w jak najwyższym stopniu odzwierciedlać uwarunkowania działania przedsiębiorstwa, a w szczególności jej strategię rozwoju. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie przeobrażeń strukturalnych w Zakładach Azotowych Tarnowie – Mościcach S.A. jak również ukazanie pewnych usprawnień strukturalnych tego przedsiębiorstwa. Zakłady Azotowe w Tarnowie Mościcach S.A. są liderem w branży chemicznej działającym na rynku krajowym i zagranicznym oraz firmą otwartą na bieżące i przyszłe potrzeby klientów.
Keywords: struktura organizacyjna; organizacja i zarządzanie; diagnoza struktury organizacyjnej; Zakłady Azotowe w Tarnowie - Mościcach S.A.; przedsiębiorstwo; branża chemiczna