Analiza porównawcza zasad opodatkowania dochodów osób fizycznych na przykładzie Polski i Ukrainy - Moroz, Svitlana (My University, 2009)
W pracy podjęto próbę weryfikacji następujących hipotez badawczych. Opodatkowanie dochodów osób fizycznych na Ukrainie cechuje się większą przejrzystością i uproszczeniem niż w Polsce. System podatkowy na Ukrainie jest bardziej korzystny dla podatnika w porównaniu z tym obowiązującym w Polsce. Narzędziem służącym do weryfikacji postawionych wcześniej hipotez badawczych będzie analiza porównawcza umożliwiająca porównanie opodatkowania dochodów osobistych w wybranych krajach. W ramach niniejszej analizy dokonano prezentacji danych ujętych w formę zestawień tabelarycznych. Praca składa się z czterech rozdziałów i zakończenia. Pierwszy rozdział omawia teoretyczne zagadnienia dotyczące charakterystyki systemów podatkowych krajów europejskich, istotę i funkcje systemu podatkowego. Dodatkowo przedstawiono tutaj wady i zalety podatków dochodowych. Drugi rozdział poświęcony jest opodatkowaniu dochodów osobistych w Polsce. Zawiera on szczegółową charakterystykę elementów konstrukcji podatku od dochodów osobistych, a także historię powstania podatku dochodowego od osób fizycznych. W trzecim rozdziale ukazana została ewolucja i historia ukraińskiego podatku dochodowego. Obejmuje on również, podobnie jak w odniesieniu do opodatkowania w Polsce, charakterystykę elementów konstrukcji podatku dochodowego. Ostatni rozdział dotyczy analizy porównawczej polskich i ukraińskich dochodów osobistych. Przedstawiono tutaj kryteria analizy porównawczej, dokonano analizy i oceny tegoż podatku w odniesieniu do obu krajów. Końcowa część rozdziału poświęcona jest propozycjom zmian w podatku PIT.
Personal Income Tax - comparative analysis of Polish and Ukrainian tax law
Keywords: system podatkowy; Polska; Ukraina; podatek dochodowy od osób fizycznych