Certyfikowanie produktów tradycyjnych i regionalnych na przykładzie jagnięciny podhalańskiej - Mąka, Magdalena (My University, 2014)
Praca zawiera zagadnienia związane z wspólną polityką rolną, procesem certyfikowania produktów regionalnych i tradycyjnych, a także porównanie produkcji żywca zwierzęcego w Polsce oraz upodobań konsumentów. Porusza również problemy polskiego owczarstwa oraz program odnowy zasobów genetycznych, owiec rasy cakiel podhalański. Badania przeprowadzone na grupie producentów, pozwoliły na sformułowanie wniosku, że przez sześć lat ochrony jagnięciny podhalańskiej, jako Chronionej Nazwy Pochodzenia, nie przyniosły założonych korzyści.

The thesis contains issues related to the common agricultural policy, the process of certification of regional and traditional products, as well as the comparison of animal livestock production in Poland and consumers’ preferences. It also raises the issue of sheep-farming’s problems and of the Podhale Zackel sheep genetic resources conservation programme. The research conducted on a group of producers, have made it possible to formulate the conclusions that six years’ protection of ‘jagnięcina podhalańska’, as a protected designation of origin, have not brought about established benefits.
Jagniecina podhalanska as the example of certification of regional and traditional products
Keywords: wspólna polityka rolna; produkty tradycyjne i regionalne; cakiel podhalański; jagnięcina podhalańska; common agricultural policy; regional and traditional products; Podhale Zackel; jagnięcina podhalańska