Etyczne aspekty działalności handlowej Firmy Medycznej Medico - Pasionek Jolanta (My University, 2003)
Praca ma na celu analizę etycznych aspektów działalności handlowej Firmy Medycznej Medico. Zaprezentowano naukowe i praktyczne aspekty etyki oraz scharakteryzowano etyczną firmę w świetle etyki biznesu. Przedstawiono firmę Medico, która prowadzi działalność handlową, jak również jest związana kontraktem z Narodowym Funduszem Zdrowia, co wpływa na specyfikę działania tej firmy. Oprócz obszaru oraz struktury działania tej firmy przedstawiono uwarunkowania, które są obecne w tego rodzaju działalności. Podkreślono etyczny wymiar funkcjonowania firmy na rynku oraz dokonano analizy etycznych aspektów działalności handlowej firm medycznych na przykładzie badanej firmy.
Keywords: etyka; etyka biznesu; etyczna firma; firma medyczna; narzędzia etycznego biznesu; marketing; konkurencja