Kultura polityczna na przykładzie partii Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej - Skrobot, Sebastian (My University, 2009)
Celem pracy jest odpowiedź na pytanie czym jest kultura polityczna w kontekście funkcjonującej obecnie na polskiej scenie politycznej partii pod nazwą Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej. Praca składa się z trzech rozdziałów. W pierwszym rozdziale zdefiniowane zostało pojęcie kultury, kontrkultury i kultury politycznej. Dodatkowo wskazano na jej funkcje oraz opisano typologie kultur politycznych. Treścią drugiego rozdziału jest prezentacja obrazu ugrupowania politycznego Samoobrona RP - jej genezy, sposobu finansowania, aktywności i uzyskiwanych wyników podczas wyborów parlamentarnych. W rozdziale tym zamieszczony jest również program partii oraz przedstawiono kilku czołowych polityków ugrupowania, mających decydujący wpływ na politykę oraz kierunki działania wspomnianej partii. W ostatnim rozdziale została dokonana analiza kultury politycznej Samoobrony RP. Przeanalizowano poszczególne czynniki, decydujące o kulturze politycznej w tym ugrupowaniu, wskazując na preferencję postępowania oraz konsekwencję podejmowanych wyborów. Praca opiera się o informacje zaczerpnięte ze źródeł wtórnych tj. literatury przedmiotu, artykułów prasowych, wywiadów oraz w przeważającej mierze stron www. Korzystanie ze zasobów internetowych uzasadnić należy sytuacją, w której wszelkie informacje dotyczące partii politycznej zamieszczone są na oficjalnych stronach WWW partii. Również analiza bieżących wystąpień przedstawicieli tej partii w parlamencie czy mediach dostępna jest z poziomu zapisów archiwalnych tych instytucji, publikowanych na stronach internetowych. Mając świadomość ułomności tegoż źródła starano się rozważnie dobierać materiał badawczy.
The political culture of Samoobrona party (Self-defense)
Keywords: kultura polityczna; partie polityczne