Product placement jako niekonwencjonalny sposób promocji w opinii respondentów - Duda Joanna (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy jest ukazanie specyfiki product placement oraz możliwości wykorzystania tego narzędzia w bardziej skutecznym i efektywnym komunikowaniu się z potencjalnym nabywcą, a także zrozumienie jego odmienności i ukazanie przewagi nad innymi formami promocji. Rozdział pierwszy zawiera informacje dotyczące roli i znaczenia promocji dla przedsiębiorstwa zorientowanego rynkowo. Rozdział ten omawia istotę i pojęcie promocji, określa jej cele, funkcje i zadania, definiuje poszczególne instrumenty promocji, a także przedstawia jej aspekt prawny i ekonomiczny. W rozdziale drugim omówione są główne zagadnienia związane z product placement począwszy od historii i próby zdefiniowania tego pojęcia, po wymienienie rodzajów product placement. Ponadto w rozdziale tym zostały przedstawione aspekty prawne i etapy tworzenia product placement. Rozdział trzeci zawiera natomiast przykłady zastosowania product placement w różnych nośnikach audiowizualnych oraz drukowanych w Polsce i na świecie, a także raport o wydatkach na product placement w USA. Ostatni rozdział pracy poświęcony jest analizie opinii respondentów na temat product placement i zawiera wnioski z badań pierwotnych przeprowadzonych z wykorzystaniem kwestionariusza ankietowego wśród studentów Wyższej Szkoły Biznesu – National Louis University w Nowym Sączu.
Product placement as an unconventional way of promotion in respondents' opinion
Keywords: promocja; product placement; instrumenty promocji; rodzaje product placement; product placement w nośnikach audiowizualnych