Efektywność zarządzania polityką budżetową gminy Stary Sącz w latach 2003 - 2006 - Ogiela, Ewa (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie zarządzania finansami gminy jak również dokonanie oceny efektywności zarządzania polityką budżetową gminy Stary Sącz w latach 2003 – 2006. Celem pracy jest również identyfikacja czynników, które wpływają na wysoką efektywność zarządzania finansami gminy. W pracy przyjęto następujące hipotezy badawcze:  „Efektywność zarządzania polityką budżetową w gminie jest wysoka”  „Podział środków finansowych w gminie ma bardziej charakter polityczno-administracyjny, aniżeli ekonomiczny”  ,,Pozyskiwanie i wykorzystywanie środki unijnych przez gminy ma duży wpływ na ich rozwój”. Z dokonanej analizy efektywności zarządzania polityką budżetową gminy wynika, iż w gminie Stary Sącz budżet jest podstawowym elementem zarządzania finansami, jest on wyrazem polityki w zakresie zarządzania przez nią potencjałem, stanowi podstawę do podejmowania wszelakich decyzji oraz wyznacza kierunki działań jednostki. Dlatego efektywne zarządzanie polityką budżetową, odgrywa znaczącą rolę w rozwoju gminy a wielkość dochodów ma elementarne znaczenie dla rozwoju jednostki. W toku prowadzonej analizy, hipotezy badawcze postawione na wstępie niniejszej pracy, można ocenić pozytywnie. Potwierdzeniem takiego osądu jest, fakt iż wszystkie działania władz lokalnych gminy Stary Sącz, są skrupulatnie przemyślane, pieniądze są wydatkowane zgodnie z potrzebami mieszkańców, a to świadczy o efektywnej polityce budżetowej gminy. Zadania i problemy z którymi musi zmagać się gmina, wymagają nie lada pracy oraz środków finansowych na ten cel przeznaczonych.
The effectiveness of fiscal policy management community Stary Sacz in the years 2003 - 2006
Keywords: gmina; budżet gminy; polityka budżetowa; finanse gminy; finanse publiczne; zarządzanie finansami