Wypadkowość w rolnictwie z udziałem dzieci - Majda Ewa (My University, 2006)
Środowisko wykonywania prac rolnych stwarza dla zdrowia dziecka różnorodne zagrożenia, które wynikają przede wszystkim stąd, że praca w rolnictwie jest ciężka i trudna. Generalnie udział dzieci w pracach rolnych jest niewskazany ze względu na zagrożenia dla zdrowia, a także rozwoju dziecka. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie głównych źródeł zagrożeń dla zdrowia osób pracujących w rolnictwie, a w szczególności dzieci angażowanych do prac w gospodarstwach indywidualnych oraz problem wypadkowości. W pracy przedstawiono problematykę pracy dzieci ukazując zarówno pozytywne, jak i negatywne aspekty tego zjawiska. Podjęto problem wypadkowości z udziałem dzieci podczas prac w gospodarstwie rolnym, opisano zadania KRUS oraz sposoby ich realizacji w zakresie prewencji i rehabilitacji.
Accidents in agriculture with participation of children
Keywords: gospodarstwo rolne; praca rolnicza; praca dzieci w gospodarstwie rolnym; KRUS; odszkodowania; prewencja i rehabilitacja; ubezpieczenie społeczne rolników