Profesjonalne tworzenie aplikacji w PHP5 - Saduś, Jakub (My University, 2006)
Celem pracy jest przedstawienie najważniejszych cech profesjonalnej aplikacji napisanej w języku PHP. Część praktyczna pracy to zestaw klas ułatwiających tworzenie aplikacji zgodnych ze wzorcem MVC oraz biblioteka narzędziowa do wykorzystania w dowolnej aplikacji. PHP jest popularnym językiem umożliwiającym tworzenie aplikacji Internetowych. Jego najnowsza wersja, PHP5, to w pełni obiektowy język programowania. Za jego pomocą można budować nawet najbardziej złożone systemy portalowe i intranetowe. Przy pisaniu tak wielkich projektów podstawowa wiedza z zakresu PHP jednak nie wystarczy. Aby tworzyć profesjonalne projekty należy w pierwszej kolejności poznać możliwości programowania obiektowego jakie daje najnowsza wersja języka. Przy pisaniu pracy korzystano książek i czasopism na temat PHP5 oraz wzorców projektowych, własnym doświadczeniu autora jako programisty i zasobach Internetu, a w szczególności ze stron opisywanych narzędzi oraz portalu programistów sieciowych Sitepoint (www.sitepoint.com), na którego forach programiści z całego świata razem starają się dotrzeć do najlepszych rozwiązań problemów.
Keywords: języki programowania; PHP; programowanie obiektowe; aplikacje internetowe