Motywacyjna rola wynagrodzeń na przykładzie Polkomtel S.A. - Harasiuk, Tomasz (My University, 2006)
Celem pracy jest określenie wagi i roli z uwzględnieniem skuteczności systemu wynagradzania pracowników, jako czynnika motywującego do pracy w przedsiębiorstwie Polkomtel S.A. Praca posiada strukturę rozdziałową. Składa się ona z czterech części. W części pierwszej przedstawiono istotę oraz zdefiniowano pojecie motywacji. Scharakteryzowano również podstawowe teorie motywacji. Scharakteryzowano przy tym proces motywacyjny oraz zaprezentowano poszczególne techniki motywowania i wywierania wpływu na pracowników. W części drugiej skupiono się na problematyce związanej z wynagradzaniem pracowników. Przedstawiono pojecie wynagrodzeń oraz scharakteryzowano stosowane we współczesnych przedsiębiorstwach formy wynagrodzeń. Omówiono także funkcje, jakie spełniają wynagrodzenia, wskazując przy tym na role, jaka odgrywają one w motywowaniu pracowników do pracy. W części trzeciej scharakteryzowano natomiast przedsiębiorstwo Polkomtel S.A., na przykładzie którego przeprowadzono badania dotyczące wagi i roli z uwzględnieniem skuteczności systemu wynagradzania pracowników, jako czynnika motywującego do pracy. Wyniki tych badań zaprezentowano w ostatniej części niniejszej pracy. Rozważania teoretyczne zostały oparte w znacznej mierze na literaturze przedmiotu. Wspomniane przedsiębiorstwo zostało omówione na bazie udostępnionych przez kierownictwo dokumentów wewnętrznych. Natomiast zgromadzeniu materiału badawczego posłużył skonstruowany kwestionariusz ankiety. W badaniach zastosowanie znalazła metoda sondażu diagnostycznego oraz technika badawcza zwana technika ankietowa.
Motivating role of salaries on the basis of Polkomtel S.A.
Keywords: motywacja; proces motywacji; wynagrodzenia; motywowanie pracowników