Budżet gminy jako instrument rozwoju lokalnego na przykładzie Miasta i Gminy Stary Sącz - Ponamarczuk, Beata (My University, 2014)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie istoty budżetu gminy, jako podstawowego instrumentu rozwoju lokalnego na przykładzie Gminy Stary Sącz w latach 2010-2013. Praca prezentuje teoretyczne podstawy funkcjonowania samorządu terytorialnego w Polsce, zasady budowy budżetu jednostki samorządu terytorialnego oraz procedury jego uchwalania, a także analizę struktury dochodów i wydatków w budżecie gminy Stary Sącz. W pracy dokonano oceny sytuacji finansowej oraz stopnia wykorzystania środków budżetowych w rozwoju lokalnym badanej gminy. Praca dowodzi, że sytuacja finansowa gminy Stary Sącz kształtowała się korzystnie w badanym okresie, pomimo występującego deficytu, który spowodowany był rozpoczętymi inwestycjami. Na podstawie przeprowadzonych badań można wnioskować, że władze jednostki prowadziły aktywną politykę inwestycyjną oraz wykazywały dużą aktywność w ubieganiu się o dofinansowanie inwestycji. Wysoki stopień wykorzystywania środków finansowych przyczynia się do rozwoju lokalnego Gminy. Występujący deficyt budżetowy wynika z przyjętej strategii realizacji zadań gminnych. Powinien jednak skłaniać do podjęcia działań zaradczych w kierunku poszukiwania możliwości obniżenia stałych wydatków gminy do kwot niezbędnych dla wykonywanych zadań oraz poszukiwania dodatkowych źródeł dochodów.

The aim of this paper is to present the essence of the municipal budget as the primary instrument for local development on the example of the Stary Sacz municipality between 2010-2013. The paper presents the theoretical basis for the functioning of local governments in Poland, rules governing the budget preparation for local governments, procedures of its adoption and an analysis of the structure of revenue and expenditure in the municipal budget of Stary Sacz. The paper presents an assessment of the financial situation and the degree of utilization of budgetary resources in the development of local municipalities studied. The paper demonstrates that the financial situation of the Stary Sacz municipality was favorable during the period of the study, in spite of the deficit caused by investments. On the basis of the study it can be concluded that the authorities units were active investment policy and showed high activity in applying for financing investment. The high degree of the use of funds contributes to the local development of the municipality. The present budget deficit stems from the adopted strategy of implementing municipal tasks. It should, however, lead to remedial action towards finding the possibility of reducing recurrent municipal expenditure to the amount required for tasks and seeking additional sources of income.
Municipal budget as an instrument of local development on the example of the municipality of Stary Sacz
Keywords: gmina; jednostka samorządu terytorialnego; budżet; procedura budżetowa; dochody; wydatki; rozwój lokalny; municipality; local government; budget; budgetary procedure; revenue; expenditure; local development