Zmiany organizacyjne Podstawowej Opieki Zdrowotnej w Polsce na przykładzie instytucji lekarza rodzinnego w województwie małopolskim - Blecheisen Anna (My University, 2006)
Ochrona zdrowia jest dziedziną, z którą każdy z nas ma, bądź będzie miał styczność. Jest tematem budzącym wiele kontrowersji i wątpliwości, dlatego ze względu na ten problem uważam za celowe i pożyteczne podjęcie tej tematyki. Dotychczasowy system ochrony zdrowia w Polsce był powszechnie krytykowany, ponieważ pacjent był traktowany w sposób przedmiotowy oraz cechowała go mała efektywność. Istniejący system finansowania służby zdrowia nie gwarantował pacjentom bezpłatności ani powszechnego dostępu do świadczeń zdrowotnych. Polacy mieli głęboko zakorzenioną w świadomości bezpłatność. Problemy, z którymi od dłuższego czasu borykała się służba zdrowia i pacjenci zdecydowały o konieczności przeprowadzenia reformy. Transformacja systemu opieki zdrowotnej w Polsce koncentrowała się głównie na podstawowych i powszechnych potrzebach pacjentów przy jednocześnie prowadzonej polityce racjonalnego gospodarowania środkami finansowymi. Ze względu na zmieniające się jakościowo potrzeby zdrowotne społeczeństwa powstała konieczność aby wprowadzić nowe formy organizacji i finansowania służby zdrowia. Proces reformowania służby zdrowia jest niewątpliwie trudny i długotrwały ze względu na częste podejmowanie nowych decyzji, które są niejednokrotnie nie akceptowane przez społeczeństwo oraz pracowników służby zdrowia. Zdrowie jest zarówno dobrem prywatnym, jak i publicznym, dlatego ustalenie granic dla odpowiedzialności indywidualnej i społecznej jest zadaniem bardzo trudnym. Reformowanie opieki zdrowotnej należy do jednej z mniej doskonałych aktywności wielu rządów i w zasadzie nie udało się przeprowadzić reformy, o której można powiedzieć, że przyniosła sukces. Zmiany, które się w tym czasie dokonały spowodowały, że organy samorządu terytorialnego stały się podstawowym organizatorem opieki zdrowotnej dla społeczności lokalnej. Narodowy Fundusz Zdrowia przejął dotychczasowe finansowanie z budżetu państwa. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie ewolucji systemu podstawowej opieki zdrowotnej na przykładzie instytucji lekarza rodzinnego od lat przedwojennych do 2004 roku oraz pokazanie jak docelowo funkcjonuje Podstawowa Opieka Zdrowotna w województwie małopolskim.
The general practitioner institution in małopolskie province example of organizational changes in the Health Care System in Poland
Keywords: restrukturyzacja w ochronie zdrowia; system ochrony zdrowia w Polsce; zarządzanie; Narodowy Fundusz Zdrowia; lekarz rodzinny; organizacja świadczeń zdrowotnych; rola samorządów terytorialnych