Równowaga budżetowa gminy na przykładzie Gminy Grybów - Łukasik, Katarzyna (My University, 2011)
Zamiarem pracy jest omówienie zagadnień dotyczących zarządzania finansami gminy. Istotną częścią pracy jest przedstawienie procedury uchwalania, wykonywania i kontrolowania budżetu, a w szczególności charakterystyka równowagi budżetowej Gminy Grybów w latach 2008-2010. W rozdziale I zaprezentowano rys historyczny samorządu terytorialnego, a następnie została omówiona gmina jako jednostka samorządu terytorialnego, jej rola i znaczenie. W dalszej części zostały szczegółowo opisane zadania gminy, jak również przedstawiono opis organów gminy. W rozdziale II wyjaśniono pojęcie budżetu oraz zakres prac związanych z jego opracowaniem i uchwaleniem. Następnie przedstawiono system pozyskiwania dochodów przez gminy z podatków i opłat lokalnych. W dalszej części rozdziału dokonano charakterystyki wydatków oraz sposobu finansowania deficytu budżetowego. Rozdział III poświęcony został w całości gminie Grybów. Scharakteryzowano gminę, przedstawiono jej położenie geograficzne, powierzchnię, ludność, organizację. W dalszej części pracy została przeprowadzona kompleksowa analiza dochodów i wydatków Gminy Grybów w latach 2008-2010. Analiza deficytu budżetowego gminy i źródeł jego pokrycia jest zakończeniem tego rozdziału. Praca została napisana w oparciu o dostępną literaturę z zakresu finansów publicznych, a w szczególności z uwzględnieniem zagadnień dotyczących funkcjonowania sektora samorządowego. Materiałem empirycznym do napisania pracy były informacje źródłowe, dane statystyczne oraz sprawozdania budżetowe uzyskane w Urzędzie Gminy Grybów.
Budget balance of the commune on the example of Commune Grybów
Keywords: samorząd terytorialny; jednostka samorządu terytorialnego; gmina; budżet gminy; dochody gminy; wydatki gminy