Analiza otoczenia konkurencyjnego firmy transportowej - Kantor, Sylwia (My University, 2013)
W pracy przedstawiono charakterystykę współczesnego otoczenia przedsiębiorstwa oraz opisano jaką rolę odgrywa w zarządzaniu. Opisane również zostało otoczenie bliższe (mikrootoczenie) oraz otoczenie dalsze (makrotoczenie) organizacji. W pracy również poruszona została tematyka dotycząca konkurencji oraz współpracy przedsiębiorstw. Celem pracy była analiza otoczenia konkurencyjnego firmy kurierskiej DHL w Polsce. Do analizy otoczenia konkurencyjnego wykorzystano metody takie jak: profil ekonomiczny sektora, model Portera, ocena atrakcyjności sektora, mapa grup strategicznych, punktowa ocena czynników zewnętrznych, krzywa doświadczeń, cykl życia sektora. Analiza ta wykazała, iż sektor usług kurierskich jest sektorem dojrzałym oraz atrakcyjnym co ma wpływ na konkurencyjność funkcjonujących na nim podmiotów. Analiza ta jednocześnie potwierdziła hipotezę, która została przyjęta w pracy.

In my thesis I presented the characteristics of contemporary business environment as well as its role in managing in an enterprise. What is more, I described environmental scanning and also microenvironment of the enterprise. Additionally, I discussed the issue of competition and cooperation between enterprises. The main aim of my work was the analysis of competitive environment of DHL Courier Home Delivery Company in Poland. I have used such methods as: economic profile of a sector, Porter five forces analysis, evaluation of sector’s attractiveness, strategic group map, experience curve and also the industry life cycle to analyze the competitive analysis. The analysis has shown that the courier services are attractive as well as well developed - it influences the competitiveness in its environment. The analysis has also proved the hypothesis to be true.
The analysis of competitive environment in a transport company
Keywords: otoczenie; analiza otoczenia; atrakcyjność sektora; sektor usług kurierskich; environment; analysis of environment; courier services; sector’s attractiveness