Zarządzanie ryzykiem kredytowym w Banku Spółdzielczym w Pilźnie - Szewczyk, Grażyna (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest próba przedstawienia ryzyka kredytowego w działalności Banku Spółdzielczego w Pilźnie. W rozdziale pierwszym zaprezentowano ogólne zagadnienia związane z ryzykiem bankowym ze szczególnym uwzględnieniem ryzyka kredytowego i sposobów zabezpieczenia się przed jego skutkami. W drugim rozdziale zawarto charakterystykę Banku Spółdzielczego w Pilźnie, to jest rys historyczny oraz działalność kredytową. Rozdział trzeci poświęcony jest analizie ryzyka kredytowego w badanym banku. Podsumowując można stwierdzić, że mimo ciągłego zwiększania obliga kredytowego Bank Spółdzielczy w Pilźnie nie ma z reguły kłopotów z ich spłatą przez kredytobiorców. Udział kredytów zagrożonych w kredytach ogółem jest niski, co świadczy o tym, że kredytobiorcy są rzetelni. Wynika to być może z faktu, że w środowisku, w którym działa bank praktycznie wszyscy się znają i nie uciekają przed odpowiedzialnością za zobowiązania wobec banku, także ze względu na opinię publiczną. Niepokojący jest fakt, że największy procent podmiotów, które zalegają ze spłatą kredytów stanowią przedsiębiorstwa indywidualne.
Credit risk management in Bank Spółdzielczy in Pilzno
Keywords: ryzyko kredytowe; ryzyko bankowe; zabezpieczenie kredytu; analiza ryzyka kredytowego; zarządzanie ryzykiem; banki spółdzielcze