Policja w systemie bezpieczeństwa publicznego Rzeczypospolitej Polskiej - Krawczyk, Kornel (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy jest zaprezentowanie modelu i roli Policji w Polsce. Na podstawie zgromadzonej literatury przedstawiono proces powstawania pierwszych organów policyjnych odpowiedzialnych za bezpieczeństwo publiczne oraz pokazano zmiany zachodzące w strukturze i wizerunku Policji. Analiza zebranych źródeł wskazuje Policję, jako podstawową jednostkę porządkową dbającą o bezpieczeństwo wewnętrzne. Przedstawiona praca ma za zadanie ukazać zakres zadań Policji oraz cel jej działania. Moim zadaniem w zaprezentowanej pracy jest opis podstawowych zasad funkcjonowania Policji i główne powody jej istnienia.
Police in the public safety system of the Republic of Poland
Keywords: Policja; rola policji; Polska; bezpieczeństwo publiczne