Skuteczność metody 5S w realizacji celów strategicznych przedsiębiorstwa na podstawie firmy Fakro - Klimek, Magdalena (My University, 2015)
W swojej pracy starałam się udowodnić, że wprowadzenie japońskich koncepcji i metod zarządzania ukierunkowanych na wyszczuplenie produkcji w firmie Fakro przyniosło oczekiwane efekty. Głównym założeniem pracy było sprawdzenie, jakie efekty przyniosło wprowadzenie tychże japońskich metod zarządzania w firmie Fakro. W tym celu dokonałam analizy korzyści i barier wdrożenia metody 5S. Aby zweryfikować założoną hipotezę dokonałam analizy danych wtórnych pochodzących z wewnętrznych dokumentów firmy Fakro. W pracy wykorzystałam również materiały uzyskane od działu Technologii i Organizacji Produkcji. Przeprowadzone analizy doprowadziły w rezultacie do pozytywnego zweryfikowania założonych hipotez i potwierdziły, że japońskie metody zarządzania nie tylko sprawdziły się w Firmie Fakro, ale również w znaczący sposób usprawniły jej funkcjonowanie i doprowadziły do sporych oszczędności, czyniąc jednocześnie firmę Fakro nowocześniejszą.

In this master’s thesis I have proved that application of Japanese ideas and methods of management which were implemented for simplification of production system in FAKRO company, brought expected effects. The main thesis of this elaboration is the research of improvements which were achieved by implementation of these Japanese management techniques in FAKRO company. To this end, I have done the analysis of advantages and boundaries of implementation of 5S method. To verify the assumption I have analyzed the internal data of FAKRO company. In this elaboration I have used also the information of Organization and Technology Department. The analysis positively verified the hypothesis and proved that Japanese management techniques not only works in practice but significantly improves the functioning of FAKRO and leads to cost-cutting and savings and makes the company more high-tech.
Effectiveness of the 5S method in achieving the strategic company's goals on the basis of Fakro company
Keywords: FAKRO; lean management; metoda 5S; doskonalenie; zarządzanie strategiczne; strategia; FAKRO; lean management; 5S method; improvements; management; strategic management; strategy