Wprowadzenie nowego produktu na rynek na przykładzie branży farmaceutycznej - Flis, Monika (My University, 2012)
Niniejsza praca licencjacka koncentruje się na zbadaniu zagadnienia, jakim jest wprowadzanie produktu na rynek na przykładzie produktu farmaceutycznego. W pracy przedstawiono zarówno teoretyczne aspekty tego zagadnienia, jak i wyniki dociekań badawczych. W pierwszej części opracowania skupiono się na metodyce wprowadzania produktu na rynek, począwszy od przedstawienia, czym jest produkt, poprzez proces jego powstawania aż do wprowadzenia go na rynek. Osobną kwestią zbadaną teoretycznie była sylwetka i rola przedstawiciela handlowego w branży farmaceutycznej. Zagadnienia omówione w części teoretycznej zostały sprawdzone w praktyce poprzez analizę działalności firmy Orion Pharma Sp. z o.o., a w szczególności poprzez badania przeprowadzone przez to przedsiębiorstwo przy okazji wprowadzenia na rynek unowocześnionej wersji leku Humidose. Ponadto, praca prezentuje także badania, jakie powstały specjalnie na użytek niniejszego opracowania. Metodologia oraz opis wyników tych badań przedstawione zostały w ostatnim rozdziale.
Introduction of a new product to the market based on the example of pharmaceutical industry
Keywords: produkt; wprowadzenie produktu na rynek; przedstawiciel handlowy; produkt farmaceutyczny; Humidose; Orion