Wpływ podatku od towarów i usług (VAT) na budżet państwa - Kulig, Wojciech (My University, 2012)
Celem mojej pracy magisterskiej jest pokazanie jak duży wpływ na budżet państwa ma podatek od towarów i usług i jak wiele czynników wpływa na wystąpienie obowiązku opodatkowania podatku VAT. Niniejsza praca magisterska w szczególności jest poświęcona podatkowi VAT i jego zasadom dokumentacji i ewidencji na różnego rodzaju dokumentach w poszczególnych zawodach. Do przeprowadzenia analizy wpływów dobudżetu państwa z tytułu podatku od towarów i usług VAT, informacje zostały zaczerpnięte głównie ze strony internetowej Ministerstwa Finansów, na której są umieszczone różnego rodzaju wyniki i zestawienia finansowe oraz ustawy podatkowe. Z wyników można zauważyć, że w granicach 40-50% wpływów do budżetu państwa to wpływy z tytułu podatku od towarów i usług VAT.

The aim of my thesis is to show how much influence on the state budget has a goods tax and a services tax and how many factors influence the VAT tax obligation. This thesis is dedicated to VAT and the principles of documentation and records in a variety of documents in the individual profession. To analyse the income of the state budget from tax on goods and services tax, information was taken mainly from the website of the Ministry of Finance, where there are various types of results and financial statements and tax laws. The results show that within the 40-50% of the revenue to the state budget are those from a tax on goods and services tax.
Impact of Value Added Tax (VAT) on the state budget
Keywords: podatek VAT; budżet państwa; stawki VAT; deklaracje VAT; rejestry; faktury; VAT; state budget; VAT declarations; records; invoices