Wykorzystanie kapitału ludzkiego w tworzeniu wartości przedsiębiorstwa - Szczerba, Agnieszka (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy dyplomowej było znalezienie odpowiedzi na pytanie czy kapitał ludzki ma wpływ na tworzenie wartości przedsiębiorstwa jak również przedstawienie efektywności wykorzystania kapitału ludzkiego w tworzeniu wartości przedsiębiorstwa badanej organizacji. W pracy omówiono genezę koncepcji zarządzania wartością przedsiębiorstwa, przedstawiono jej globalne wyzwania, a także logikę i schemat zarządzania wartością. Opisano także istotę i pojęcie zarządzania zasobami ludzkimi, jego modele oraz klasyfikacje i charakterystykę obszarów zadaniowych. Do celów badawczych wykorzystano metodę VAIC Profesora Ante Pulica i jej analizie poddano przedsiębiorstwo Tarnawa Sp. z o.o. z Tarnowa. W toku prowadzonych badań ustalono, że na przestrzeni lat 2011 – 2012 efektywność wykorzystania kapitału ludzkiego w badanym przedsiębiorstwie spadła i kształtuje się na zdecydowanie niższym poziomie niż miało to miejsce w latach 2005 – 2007.

The aim of this diploma thesis was to find an answer to the question whether human capital influences enterprise value creation, as well as to present the effectiveness of using human capital in creating enterprise value of the studied organization. The thesis discusses the origin the value-based management concept, presents its global challenges, as well as the logics and the scheme of the value-based management. Moreover, it describes the essence and the notion of the human resources management, its models and classifications, and the characteristics of task areas. The VAIC method by Professor Ante Pulic was used for the research and Tarnawa Sp. zo.o., a company from Tarnow, was analyzed by means of it. In the course of the conducted research it was determined that during the years 2011 – 2012 the effectiveness of the use of human capital in the studied enterprise dropped and now it is on a significantly lower level than in the years 2005 – 2007.
The Use of Human Capital In Enterprise Value Creation
Keywords: wartość przedsiębiorstwa; zarządzanie wartością; zarządzanie zasobami ludzkimi; kapitał ludzki; wartość dodana; VAIC (Wskaźnik Intelektualnej Wartości Dodanej); enterprise value; value-based management; human resources management; human capital; added value; VAIC (Value Added Intellectual Coefficient)