Analiza polskiego rynku leasingowego w dobie kryzysu - Smela, Piotr (My University, 2011)
Celem pracy jest ukazanie rozwoju oraz przebiegu kształtowania się polskiego rynku leasingowego jak również jego sytuacji w dobie kryzysu finansowego. Aby zrealizować powyższy cel przeprowadzono analizę okresu od 01.01.2007 r. do 30.06.2010 r. z uwzględnieniem lat nie należących do kryzysu gospodarczego – jako punktu odniesienia. Praca składa się z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym zostały omówione różne rodzaje i formy leasingu, a także pojęcia i jego historia na polskim rynku. Przedstawione zostały również wady i zalety korzystania z tej formy finansowania inwestycji. Rozdział drugi pracy, to próba przybliżenia procedury zawierania umowy leasingu. Przedstawiono przedmiot transakcji leasingu jak również dokonano charakterystyki podmiotów uczestniczących w transakcji. Uwaga została zwrócona także na możliwość wystąpienia ryzyka i opisane zostały formy zabezpieczenia transakcji. W rozdziale trzecim została dokonana charakterystyka przedsiębiorstw leasingowych, a także wstępna analiza rynku leasingu w czasie kryzysu gospodarczego w Polsce w odniesieniu do innych krajów europejskich. Praca została napisana w oparciu o literaturę z zakresu leasingu i jego rozwoju w Polsce. Analizę dokonano na podstawie danych pochodzących z Głównego Urzędu Statystycznego oraz ze statystyk Związku Polskiego Leasingu i Leaseurope. Reasumując należy stwierdzić, że kryzys nie ominął również klientów firm leasingowych. Odbiło się to na spadku wartości i ilości zawartych umów leasingowych.
Analysis of the Polish leasing market in times of crisis
Keywords: leasing; umowa leasingowa; transakcje leasingowe; leasing nieruchomości; kryzys gospodarczy