Ocena przydatności i funkcjonowania systemów nawigacji satelitarnej - Pudełko, Michał (My University, 2010)
W pracy omówiono zasadę funkcjonowania systemu nawigacji satelitarnej, związane z nim zagadnienia, początki jego tworzenia oraz szeroki zakres zastosowania w nauce, w różnych dziedzinach gospodarki oraz w życiu codziennym. W rozdziale drugim zawarto informacje na temat technicznej struktury nawigacji satelitarnej, opis jej dokładności, braków, ewentualnych błędów systemu oraz sposoby powstawania i zastosowania elektronicznych map nawigacyjnych wykorzystywanych następnie przy tworzeniu oprogramowania do GPS. Wymieniono również i opisano pokrótce najpopularniejsze dostępne oprogramowania. Rozdział trzeci poświęcony został praktycznemu wykorzystaniu systemu nawigacji GPS, jego przydatności i korzyściom płynącym z jego użytkowania. Wskazano też dziedziny, w których GPS i inne systemy nawigacji satelitarnej są, lub mogą być w przyszłości zastosowane jak np. w wojsku, rolnictwie, żegludze, meteorologii, budownictwie, geodezji, transporcie wodnym i lądowym czy też w turystyce. W ostatnim rozdziale przedstawiono najważniejsze spośród nowopowstających systemów nawigacji satelitarnej takie jak: wciąż niekompletny Rosyjski GLONASS, Chiński COMPASS oraz budzący wiele nadziei, europejski system GALILEO. Z uwagi na ogromne znaczenie satelitarnego systemu nawigacji, dla funkcjonowania gospodarki poszczególnych państw oraz ich potencjału obronnego, mimo ogromnych kosztów jego budowy, coraz większy nacisk wywierany jest na stworzenie nowego, niezależnego i w pełni konkurencyjnego dla GPS NAVSTAR systemu. Dzięki intensywnym pracom oraz międzynarodowej współpracy nad systemem możliwe, że już w niedługim czasie będziemy mieć, możliwość wyboru bardziej dogodnego dla naszych indywidualnych potrzeb systemu.
Evaluation of the usefulness and operation of satellite navigation systems
Keywords: Global Position System (GPS); telekomunikacja; nawigacja satelitarna