Analiza kart płatniczych Visa Business na przykładzie banku PKO BP i ING Banku Śląskiego - Skarłosz, Marzena (My University, 2012)
Bankowość jest galopującą dziedziną polskiej gospodarki, kładącej ogromny nacisk na rozwój systemów informatycznych pomagających zmniejszać koszty obsługi bankowej. Dlatego celem mojej pracy magisterskiej jest zaprezentowanie i przeanalizowanie głównych korzyści oraz kosztów kart płatniczych zarówno dla ich posiadacza jak i wystawcy. Analizę przeprowadziłam w oparciu o karty firmowe Visa Business wydawane przez bank PKO BP i ING Bank Śląski. Część praktyczna opiera się na materiałach źródłowych wydanych przez ING Bank Śląski i PKO BP obejmujące Tabelę Opłat i Prowizji, Regulamin otwierania i prowadzenia rachunków bankowych oraz dostępną ofertę kart na stronach internetowych banków. Przeprowadzona analiza pozwoliła mi stwierdzić, że najkorzystniejszą ofertę dotyczącą kart elektronicznych dla Przedsiębiorstw posiada ING Bank Śląski, ponieważ koszty z tytułu użytkowania kart debetowych oraz kredytowych są niskie. PKO BP cechuje wysoki koszt utrzymania kart dla klientów korporacyjnych oraz średni koszt utrzymania kart elektronicznych dla segmentu klientów Small Businessowych. Poza tym wyróżnia go niskie oprocentowanie depozytów i wysokie koszty uzyskania kredytu. Podczas badania nasunęły się również inne dodatkowe atuty ING Banku Śląskiego. Okazało się, że posiada on nie tylko najkorzystniejszą propozycję dla Firm ale i również dla klientów indywidualnych. ING Bank Śląski to także instytucja finansowa, która zapewnia płynność oraz stabilność na rynku.

Banking is're galloping field of Polish economy, putting great emphasis on the development of information systems that help reduce maintenance costs. Therefore, the aim of my thesis is to present and analyse the main benefits and costs of payment cards for both the holder and the issuer. An analysis performed on the basis of the Corporate Visa Business card issued by the bank PKO BP and ING Bank Śląski. Practical part is based on source materials issued by ING Bank Śląski and PKO BP covering the Table of fees and commissions, the rules for opening and conducting of bank accounts and cards offer available on the websites of banks. Performed analysis allowed me to conclude that the most favourable tender for electronic cards for businesses has ING Bank Śląski, because the costs for the use of credit and debit cards are low. PKO BP is characterized by the high cost of maintaining the cards for corporate clients and the average cost of maintaining electronic cards for the segment of customers Small those businesses. Besides it makes low interest deposits and high costs of obtaining the loan. During the test arose also other additional advantages of ING Bank śląski. It turned out that he has not only the most advantageous proposal for companies but also for individual clients. ING Bank Śląski is a financial institution that provides liquidity and stability to the market.
Analysis of Visa Business cards on the example of PKO BP and ING Bank
Keywords: bank; rachunek bankowy; karty elektroniczne; bankomaty; produkty bankowe