Zmiana polityki bezpieczenstwa Japonii po 1992 - Kaim Marcin (My University, 2014)
Japonia jest krajem, którego kultura i historia wzbudza fascynacje w kręgach naukowych. Jest bardzo dobrym przedmiotem badań socjologicznych, politologicznych oraz filozoficznych. Często badaniu podlega podobny, ale jednak stanowczo różniący się od państw zachodu system polityczny Japonii, socjo-psychologiczny charakter społeczeństwa itd. W ostatnich latach sporo można było przeczytać na temat zmian zachodzących w polityce japońskiej i jej otwarciu się na bardziej aktywną postawę. Wielu znawców tej tematyki prowadziło debaty nad dalszą drogą Japonii konstruując różne koncepcje i podejścia. Jedno, w czym byli zgodni to stwierdzenie, iż zmiany rzeczywiście następują, jednak kierunek zmian stanowił źródło polemiki. Właśnie na tej polemice wyrosła koncepcja niniejszej pracy badającej politykę bezpieczeństwa oraz relacje międzynarodowe Japonii.
Change of Japan’s security policy after 1992
Keywords: Japonia; bezpieczeństwo narodowe; historia Japonii w XX wieku; polityka bezpieczeństwa Japonii; relacje Japonii z Chinami i Rosją; relacje USA - Japonia