Uruchamianie własnej działalności gospodarczej – biznes plan dla spółki „Sokolik” - Hawryłko Agnieszka (My University, 2008)
Celem pracy było opracowanie biznes planu dla spółki „Sokolik”. Do osiągnięcia głównego celu przystąpiono poprzez przybliżenie definicji małego przedsiębiorstwa i opisanie pełnionych przez niego funkcji. Przedstawiono oraz scharakteryzowano zasady podejmowania oraz prowadzenia działalności gospodarczej. Opisano elementy składowe biznes planu, oraz napisano biznes plan dla konkretnej firmy. Niniejsza praca składa się z trzech rozdziałów. W rozdziale pierwszym przedstawiono pojęcie działalności gospodarczej jak również pojęcie przedsiębiorcy. W drugim rozdziale opisane zostały funkcje biznes planu w działalności gospodarczej oraz jego struktura, czyli elementy składowe wspólne dla wszystkich biznes planów takie jak: streszczenie, opis produktu/usługi, zespół zarządzający, rynek i konkurencja, marketing i sprzedaż, system biznesowy i organizacja, harmonogram realizacji, możliwości i zagrożenia, plan finansowy i źródła finansowania. Trzeci rozdział zawiera biznes plan opracowany dla spółki „Sokolik”, która będzie zajmowała się wypożyczaniem sprzętu narciarskiego oraz nauką jazdy na nartach. Będzie to mała firma zlokalizowana w Suchej Dolinie, która zajmie się prowadzeniem działalności w charakterze sezonowym.
Launching own business – business layout for company „Sokolik”
Keywords: biznes plan; działalność gospodarcza; analiza SWOT