Elementy metodyki oceny efektywności inwestycji na przykładzie obiektu handlowego - Kwasek Katarzyna (My University, 2001)
Wielkość firmy, doświadczenie i utrwalenie pozycji na rynku są w głównej mierze zależne od odpowiednio podejmowanych decyzji inwestycyjnych. Spowodowane jest to faktem, iż inwestycje realizowane obecnie będą miały w przyszłości fundamentalny wpływ na przedsiębiorstwo. Tworzenie biznes planu tzn. analizy opłacalności inwestycji, jest nie tylko warunkiem uzyskania kredytów w banku, ale głównie w oparciu o analizy zawarte w tym biznes planie podejmowane są właściwe decyzje dotyczące przyszłości firmy. Rzetelnie przeprowadzony biznes plan jest fundamentalnym czynnikiem pomyślnego rozwoju firmy. Celem pracy jest analiza efektywności inwestycji na przykładzie badanej firmy. Przedstawiono pojęcie inwestycji oraz ocenę efektywności projektów inwestycyjnych, a także metody oceny inwestycji: stopę zwrotu, zyskowność, wartość zaktualizowana netto, wewnętrzną stopę zwrotu, próg rentowności oraz analizę wrażliwości. Zaprezentowano ryzyko jako nieodłączny elementowi każdej inwestycji. Dotyczy ono określenia wydarzeń, które mogą mieć ujemne skutki finansowe, oraz planowania zabezpieczeń mających na celu przeciwdziałanie lub minimalizowanie szkód, jakie mogą Przedstawiono koszty jako podstawowy czynnik decydujący o poziomie efektywności gospodarowania. Opisano kalkulacje związane z planowanym przedsięwzięciem. Dokonano oceny inwestycji metodami dyskontowymi, przedstawiono obliczenia progu rentowności oraz ocenę wrażliwości.
Keywords: zarządzanie; inwestycje; projekt inwestycyjny; efektywność inwestycji; metody dyskontowe; ryzyko inwestycyjne; koszt inwestycji