Przechowywanie i szukanie informacji tekstowych w bazach danych - Olszak Piotr (My University, 2007)
Poszukiwanie informacji towarzyszy nam w zasadzie od początku naszej cywilizacji, a zarazem jest nieodłącznym atrybutem niemal całego społeczeństwa. Każdy człowiek w zależności od swoich potrzeb korzysta z najwygodniejszego i najbardziej jemu odpowiadającego sposobu szukania informacji. Jakie są to informacje? Czego dotyczą? Jakie znajdą zastosowanie? Odpowiedzi na te pytania zależą indywidualnie od naszych potrzeb i są uwarunkowane przede wszystkim naszą pracą, nauką czy zainteresowaniami. W dobie coraz to nowszych i szybszych komputerów oraz bardzo zaawansowanego oprogramowania uzyskujemy niemal nieograniczone możliwości przechowywania i szukania wszelkiego typu informacji. Trudno byłoby sobie wyobrazić prężnie działające przedsiębiorstwa, firmy czy instytucje, które nie posiadałyby własnego systemu umożliwiającego funkcjonalną archiwizację danych oraz szybki tryb ich przeszukiwania w celu wyselekcjonowania najbardziej potrzebnych na daną chwilę treści. Tutaj naprzeciw wychodzą nam różnego typu aplikacje wyszukujące charakteryzujące się bardzo inteligentnymi sposobami wyszukiwania informacji w dużych tekstowych bazach danych oraz metodami szukania semantycznego, – czyli wychwytującego sens a nie tylko same ciągi znakowe zawarte w zapytaniach. Celem niniejszej pracy jest opis oraz testowanie zaawansowanych możliwości przeszukiwania tekstu w systemie Microsoft SQL Server 2005.
Storing and searching text data in database systems
Keywords: wyszukiwanie pełnotekstowe; operator LIKE w języku SQL; usługi Microsoft Search; indeksy pełnotekstowe w SQL Server; zapytania pełnotekstowe; Predykat CONTAINS; program Microsoft SQL Server 2005; bazy danych "BIBLIA-baza"