Analiza i porównanie wybranych metod oszczędzania w latach 2008-2010 - Basta, Adriana (My University, 2011)
Oszczędzanie pełni ważną rolę w życiu każdego człowieka, jak również całej gospodarki każdego kraju. Badania pokazują, że mimo tego, że Polacy są świadomi jak istotnym elementem ich życia jest oszczędzanie, poziom posiadanych przez nich oszczędności jest bardzo niski, co może wynikać z niewiedzy dotyczącej metod oszczędzania lub obawy przed utratą części środków. Głównym celem niniejszej pracy jest zaprezentowanie i porównanie wyników uzyskanych przez trzy wybrane metody oszczędzania. Analiza opierała się o archiwalne dane dotyczące stałego oprocentowania lokat terminowych oraz notowania archiwalne funduszy inwestycyjnych oraz produktów strukturyzowanych. Badania wykazały, że nie jest możliwe wybranie jednej, skutecznej metody oszczędzania dla całości badanego okresu (2008 - 2010), a jedynie dla poszczególnych długości trwania inwestycji. Analiza 1-miesięcznych inwestycji wykazała znaczną przewagę lokat terminowych nad innymi metodami. Natomiast w przypadku dłuższych okresów, 3-, 6- i 12- miesięcznych, obok tradycyjnych depozytów rozważane powinny być także fundusze dłużne, które uzyskały, zbliżone do lokat, wyniki końcowe. Należy jednak podkreślić, że w perspektywie rocznej uzyskały nad nimi niewielką przewagę, co nasuwa wniosek, że fundusze inwestycyjne lepiej sprawdzają się jako inwestycje powyżej 1 roku. Na chwilę obecną, produkty ustrukturyzowane, a dokładniej lokaty inwestycyjne, nie stanowią atrakcyjnej metody oszczędzania do 1 roku, gdyż osiągnęły, w każdym z badanych okresów, najsłabsze wyniki.

Saving money plays a very important role in the life of every individual, as well as of each country as a whole. The market research results show that although the Poles realize how important it is to save money but in fact they do not save it because of the lack of knowledge or because of the fear of losing it. The main aim of this thesis is the presentation and comparison of final results of three chosen methods of saving. The analysis was based on the bank deposits’ historic fixed interests and investment funds’ and structured products’ historic quotations. The results showed, that there is no single perfect method of saving money for all analyzed periods, but only for specific duration of investments. The returns on bank deposits were the best, among other, concerning 1-month investment. If considered duration is longer, for example 3, 6 or 12 months, then investing in treasury funds also should be taken into account, because their outcomes were similar to deposits’ results. Moreover, the analysis presented, that for 12-months investment, treasury funds achieved slightly better results than those of bank deposits, which means that they can be a good long-term (over 1 year) investment. Currently, structured products do not represent an attractive saving method, because their results were the worst in every analyzed period of time.
Analysis and comparison of chosen methods of saving money in years 2008-2010
Keywords: oszczędzanie; lokata; depozyt; fundusz; produkt strukturyzowany; struktura; odsetki; zysk; saving money; bank deposit; mutual fund; structured product; interest; gain