Inwestowanie w procesie gospodarowania nieruchomościami na terenie gminy Szczurowa - Święch, Anna (My University, 2009)
Inspiracją do napisania tej pracy stały się walory gminy Szczurowa. Malownicze krajobrazy, sprzyjający układ komunikacyjny, bliskość aglomeracji miejskiej sprawiają, że gmina może być atrakcyjna nie tylko pod względem turystycznym, ale również pod względem inwestycyjnym. Pracę ujęłam w trzech rozdziałach. Rozdział pierwszy poświęciłam inwestycjom i inwestowaniu. Przedstawione zostały pojęcia inwestycji i inwestowania, podstawowe kryteria podziału inwestycji, specyfika inwestycji komunalnych oraz proces inwestycyjny i jego elementy składowe. W rozdziale drugim przedstawiono gminę jako jednostkę samorządu terytorialnego, pojęcie i funkcje nieruchomości, oraz formy gospodarowania nieruchomościami. Rozdział trzeci zawiera geograficzno – historyczną charakterystykę gminy Szczurowa oraz demografię i stan ekonomiczny gminy. Przedstawiono także analizę mienia komunalnego. Rozdział czwarty poświęciłam analizie procesu realizacji inwestycji w gminie, począwszy od źródeł finansowania inwestycji, po nakłady inwestycyjne. Całość zakończona została oceną działalności inwestycyjnej w gminie. Pracę napisałam na podstawie wybranych pozycji z zakresu literatury przedmiotu, stosownych aktów prawnych oraz w oparciu o materiał empiryczny pozyskany w Urzędzie Gminy Szczurowa.
Investing in the process of the management of real estate in the Szczurowa commune
Keywords: inwestycje; inwestowanie; gospodarka komunalna; gospodarka nieruchomościami; gmina