Finansowe wsparcie sektora MŚP jako instrument wspólnotowej polityki rozwoju regionalnego na przykładzie Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego S.A. - Kurowski, Paweł (My University, 2007)
Głównym celem pracy jest określenie roli Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego S.A. (TARR S.A) w procesie pozyskiwania środków finansowych na prowadzenie działalności gospodarczej przez lokalne firmy, w przeważającej większości z sektora MSP. Pierwszy rozdział został poświęcony warunkom funkcjonowania przedsiębiorstw z sektora MSP w Europie i USA oraz znaczeniu małych i średnich przedsiębiorstw działających w Polsce, z uwzględnieniem zmian, jakie przyniosło przystąpienie naszego kraju do Unii Europejskiej. Rozdział drugi w całości został poświęcony przedstawieniu funkcjonowaniu małych i średnich firm w Unii Europejskiej, w kontekście zmian, jakie nastąpiły w założeniach wspólnotowej polityki regionalnej. W kolejnym, trzecim rozdziale autor zajął się problematyką funkcjonowania MSP w polskiej gospodarce. Wskazał na zakres pomocy uzyskanej przez polskich przedsiębiorców w okresie przedakcesyjnym, jak również po wstąpienia Polski do UE. Ostatni, czwarty rozdział został poświęcony w całości tarnowskiej spółce – instytucji której zasadniczym celem jest wspieranie rozwoju regionalnej przedsiębiorczości. Swoje zadania Spółka realizuje poprzez bogatą ofertę usług kierowanych do małych i średnich przedsiębiorstw, tudzież do osób które pragną rozpocząć działalność gospodarczą. Szczególne znaczenie w działalności Spółki odgrywa wsparcie finansowe, kierowane do przedsiębiorców z regionu. W opracowaniu autor, oprócz bogatej literatury o Unii Europejskiej, skorzystał z materiałów wewnętrznych tarnowskiej Spółki i innych cennych uwag udzielonych przez pracowników tej instytucji.
The financial support of SME sector as an instrument of Community policy of regional development on the example of Tarnow Agency of Regional Development Joint Stock Company
Keywords: sektor MSP; przedsiębiorczość; środki pomocowe UE; wspieranie przedsiębiorczości