Uproszczone formy ewidencji podatkowej dla małych i średnich przedsiębiorstw - Gieniec, Anna (My University, 2015)
Wzrost znaczenia małej i średniej przedsiębiorczości na polskim rynku, przyczynił się do zwiększonej liczby badań dotyczących rozwoju tego sektora. Głównym celem każdego przedsiębiorstwa jest maksymalizacja zysku i optymalizacja kosztów. Podatki odgrywają w przedsiębiorstwach znaczącą rolę, dlatego też przedsiębiorcy dążą do minimalizacji obciążeń podatkowych poprzez wybór efektywnej formy opodatkowania dochodów. Wybór formy opodatkowania to dla przedsiębiorstwa jedna z ważniejszych decyzji, podejmowanych podczas całego okresu prowadzenia swojej działalności. Celem pracy jest przedstawienie problematyki, związanej z wyborem adekwatnej do rodzaju prowadzonej działalności formy rozliczania się z Urzędem Skarbowym przez Zakład Stolarski i Przedsiębiorstwo Y. W rozdziale pierwszym omówiono i sklasyfikowano pojęcie małego i średniego przedsiębiorstwa, omówiono również bariery jego rozwoju. Rozdział drugi to teoretyczne rozważania na temat dostępnych form opodatkowania działalności gospodarczej. W rozdziale trzecim zaprezentowano dwa przedsiębiorstwa oraz przeprowadzono analizę obciążeń podatkowych. W ostatnim rozdziale wyciągnięto wnioski z przeprowadzonej w trzecim rozdziale analizy. W pracy przyjęto podstawową hipotezę mówiącą, że wybór formy opodatkowania ma istotny wpływ na wysokość podatku dochodowego płaconego do Urzędu Skarbowego przez małych przedsiębiorców.

The growing importance of small and medium enterprises in the Polish market, contributed to the increased number of research and development in this sector. The main goal of any company is to maximize profits and optimize costs. Taxes play an important role in enterprises, which is why businesses seek to minimize their tax burden through a variety of effective forms of taxation. The choice of form of taxation for companies is one of the most important decisions taken throughout the conduct of its business. The aim of the study is to present the issues related to the selection of appropriate to the type of business forms accounting for the Inland Revenue by the Department of Carpenter and Company Y. The first chapter discusses and classified the concept of small and medium-sized enterprises, also discusses barriers to its development. The second chapter is a theoretical reflection on the available forms of business taxation. The third chapter presents two companies and an analysis of the tax burden. The final chapter draws conclusions from the performed analysis in the third chapter. In the paper the basic hypothesis that the choice of form of taxation has a significant impact on the amount of income tax to the IRS by small entrepreneurs.
Simplified forms of tax accounting for small and medium-sized enterprises
Keywords: uproszczone formy opodatkowania; małe i średnie przedsiębiorstwa; karta podatkowa; ryczałt od przychodów ewidencjonowanych; podatkowa księga przychodów i rozchodów; bariery rozwoju sektora MŚP; simplified tax forms; small and medium-sized enterprises; tax card; lump sum on recorded income; tax revenue and expense ledger; barriers to the development of the SME sector