Motywowanie pracowników do zwiększania zaangażowania i rozwoju zawodowego w Centrum Edukacji Zawodowej Resortu Finansów na przykładzie Ośrodka Zamiejscowego w Muszynie - Majerska, Maria (My University, 2015)
Zarządzanie zasobami ludzkimi obecnie stanowi jeden z najistotniejszych aspektów wydajnego funkcjonowania organizacji. We współczesnych przedsiębiorstwach zasób ten stanowi najwydajniejsze dobro jakim można dysponować. Odpowiednie wykorzystywanie doświadczenia, kompetencji i wiedzy pracowników są determinantami wyznaczającymi wartość firmy. Umiejętne pobudzenie woli osiągania znaczących wyników oraz pogłębianie zaangażowania wyraża się w odpowiedniej realizacji procesu motywacji. Motywacja stanowi motor napędowy ludzkiego zachowania; pełni funkcje sterowania działaniami prowadzącymi do osiągnięcia określonego wyniku. Podstawowym celem niniejszej pracy była analiza systemu motywacyjnego pracowników Centrum Edukacji Zawodowej Resortu Finansów Ośrodka Zamiejscowego w Muszynie. Przeprowadzając badanie zamierzono zweryfikować skuteczność systemu motywowania i rozwijania pracowników w Ośrodku Zamiejscowym w Muszynie. Badanie przeprowadzono za pomocą metody sondażu diagnostycznego wykorzystując analizę dokumentów wewnętrznych Ośrodka Zamiejscowego w Muszynie oraz kwestionariusz ankiety. Badanie było anonimowe i dobrowolne. Podmiotem badania byli pracownicy Ośrodka Zamiejscowego w Muszynie. Populacja badawcza liczyła 23 zatrudnionych w Ośrodku Zamiejscowym w Muszynie. Na podstawie przeprowadzonego badania można stwierdzić, że system motywacyjny wykorzystywany w Ośrodku Zamiejscowym w Muszynie jest skuteczny i właściwy. Zatrudnieni są świadomi stosowanych wobec nich bodźców motywacyjnych, odbierają je prawidłowo oraz znają cele organizacji. Wynik badania można uznać za pozytywny, ponieważ pracownicy Ośrodka Zamiejscowego w Muszynie mają rzeczywistą możliwość rozwoju zawodowego. Jest to dość rzadko występujące zjawisko, z którego należy brać przykład. Odpowiednio zmotywowany zespół jest najcenniejszym zasobem każdej organizacji.

Human resource management is currently one of the most important aspects of the efficient functioning of the organization. In modern enterprise resource constitutes the most efficient good of you to have. Appropriate use of the experience, competence and knowledge workers are determinants of defining the value of the company. Skilful will stimulate achieving significant results and deepening commitment expressed in the proper implementation of the process of motivation. Motivation is the driving force of human behavior; functions control the actions designed to achieve a particular result. The primary objective of this study was to analyze the incentive system workers Vocational Education Centre Local Centre of the Ministry of Finance in Muszyna. In conducting the study was intended to verify the effectiveness of the system motivate and develop employees at the Centre Off-Campus in Muszyna. The study was conducted using a diagnostic survey method using an analysis of internal documents Local Centre in Muszynie and a questionnaire survey. The survey was anonymous and voluntary. The survey subjects were employees of Local Centre in Muszyna. The research population consisted of 23 employees at the Centre Off-Campus in Muszyna. Based on the study it can be concluded that the incentive system used in the Off-Campus Centre in Muszyna is effective and appropriate. Employees are aware of the usage incentives to them, pick them correctly and know the goals of the organization. The test result can be considered positive, because workers Local Centre in Muszynie have a genuine opportunity for professional development. This is a fairly rare phenomenon, which should take an example. Suitably motivated team is the most valuable asset for any organization.
Motivating employees to increasing the commitment and the professional development in the centre of vocational education of the Department of Finances on the example of Non-Resident Centre in Muszyna
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; motywacja; motywatory płacowe i pozapłacowe; human resource management; motivation; payroll and non-pay motivators