Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa (CSR) w praktyce Banku BPH S.A. - Zaborniak Magdalena (My University, 2007)
W dobie tak ogromnej konkurencji, firmy stale walczą o utrzymanie się na rynku. Stale rosnąca konkurencja wymaga od firm ciągłego doskonalenia swoich produktów oraz usług. Firmy zmuszone są do wprowadzania coraz to nowych innowacyjnych sposobów zarządzania w celu przyciągnięcia klientów oraz utrzymania przy sobie stałych. W sektorze bankowym możemy zaobserwować ciągłe tworzenie się coraz to nowych banków, które swą atrakcyjnością przyciągają klientów, przez co inne banki tracą swych klientów. Dlatego też największe banki W Polsce wiążą duże nadzieje z rozwojem nowych kanałów komunikacji z klientami, co pozwala na poszerzenie oferty produktowej a zarazem stworzenie mu różnorodnej, elastycznej i indywidualnej oferty. 4Celem pracy jest prezentacja koncepcji Corporate Social Responsibility, z uwzględnieniem jej wpływu na działalność firmy, wizerunek społeczny oraz cele strategiczne. Hipoteza badawcza zakłada, że stosowanie strategii odpowiedzialnego społecznie biznesu wpływa na budowanie dobrych relacji z kapitałem psychospołecznym organizacji, co w konsekwencji zwiększa efektywność i konkurencyjność firmy. Weryfikacja założonej hipotezy badawczej została dokonana poprzez analizę literatury, studiów przypadków oraz wpływ strategii biznesu społecznie odpowiedzialnego na funkcjonowanie firmy BPH S.A.
Corporate Social Responsibility (CSR) in Bank’s BPH S.A practice
Keywords: społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw; korporacje; modele społecznej odpowiedzialności; zarządzanie jakością w usługach; metody pomiaru jakości; kontrola kosztów jakości; certyfikaty ISO 9000; Bank BPH S.A.