Intranet jako narzędzie komunikowania się w przedsiębiorstwie na przykładzie firmy TECHMEX S.A. - Gut Przemysław (My University, 2004)
Celem pracy jest zbadanie wpływu intranetu na komunikowanie się w przedsiębiorstwie Techmex w Bielsku – Białej oraz propozycja nowych rozwiązań. Przedstawiono teoretyczne zagadnienia związane z powstaniem intranetu. Zdefiniowano pojęcie Internet oraz jego odłamy, jakim jest intranet. Przedstawiono budowę i struktury intranetu oraz opisano zalety i wady wewnętrznej sieci komputerowej. Omówiono teoretyczne aspekty komunikowania się w przedsiębiorstwie. Zaprezentowano podstawowe elementy procesu komunikowania się w organizacji, rożne rodzaje wewnętrznych sieci oraz formy komunikacji interpersonalnej. Zilustrowano projekt badania, który jest przewodnikiem czynności składających się na przedsięwzięcie badawcze. Przedstawiono charakterystykę firmy Techmex jako miejsca analizy wprowadzonego intranetu na podstawie historii badanego przedsiębiorstwa oraz danych dotyczących stanu i struktury intranetu. Dokonano analizy i interpretacji wyników przeprowadzonych badań, a także weryfikacji hipotez oraz zaprezentowano propozycje udoskonalenia funkcjonowania intranetu w firmie Techmex.
Keywords: Internet; intranet; komunikacja interpersonalna; komunikacja w przedsiębiorstwie; e-biznes