Instrumenty banku centralnego: Polska, Euroland i Stany Zjednoczone - Wal, Łukasz (My University, 2011)
Celem pracy jest przedstawienie instrumentów wykorzystywanych do kształtowania polityki pieniężnej przez trzy banki centralne: Narodowy Bank Polski, Europejski Bank Centralny i Rezerwy Federalnej Stanów Zjednoczonych. Praca powstała na podstawie literatury oraz czasopism poruszających badany temat. Wykorzystano także dokumenty (raporty, sprawozdania, analizy) publikowane przez Narodowy Bank Polski, Europejski Bank Centralny i Rezerwy Federalnej Stanów Zjednoczonych. Dzięki tym materiałom zrealizowano cel badań. Jak wykazano w toku badań Banki Centralne w Polsce, Eurolandzie i USA odgrywają bardzo ważną rolę w polityce pieniężnej, która wpływa na sytuację gospodarczą i finansową kraju. Banki te odpowiadają za stabilność pieniądza, nadzorują transakcje międzybankowe, opracowują i realizują strategię polityki pieniężnej oraz jej założenia na kolejne lata. Cele porównywanych banków centralnych są wspólne, z tą jednak różnicą, że realizowana przez Fed polityka pieniężna ma na celu pobudzanie stabilnego wzrostu gospodarczego i maksymalnego zatrudnienia w kraju.

The aim of the thesis is to present the instruments used for running monetary policy by three central banks: The National Bank of Poland, The European Central Bank and The Federal Reserve System. The thesis was created thanks to the literature and magazines, but also documents such as reports and analysis published by the National Bank of Poland, the European Central Bank and the Federal Reserve System. The goal of the reserach was achieved thanks to these materials. The research proved that the Central Banks in Poland, Europe and the USA play a very important role in the monetary policy, that has an influence on the economic and financial status of the country. The banks are not only responsible for the budget stability, but also they supervise interbank transactions, prepare and realize the principles of the monetary policy strategy. The aims of the compared central banks are common, except that, the purpose of the monetary policy realized by Fed is to stimulate the stable economic growth and maximum employment in the country.
Central bank tools: Poland, Eurozone and USA
Keywords: NBP; Europejski Bank Centralny; System Rezerwy Federalnej; stopy procentowe; central bank; bank centralny; polityka pieniężna; The National Bank of Poland; The European Central Bank; The Federal Reserve System; monetary policy; interest rates