Formy i sposoby zabezpieczeń kredytów na przykładzie PKO BP S.A. - Ślipek Elżbieta (My University, 2006)
Stosowanie prawnych formy zabezpieczeń kredytów przez banki przy kredytowaniu osób indywidualnych oraz podmiotów gospodarczych jest konieczne ze względu na ograniczanie ryzyka kredytowego jak również z uwagi na utrzymanie płynności finansowej banków. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie stosowanych form zabezpieczeń kredytów przez Powszechną Kasę Oszczędności Bank Polski przy kredytowaniu osób indywidualnych oraz podmiotów gospodarczych. Przedstawiono strukturę organizacyjną banku PKO BP S.A., istotę działalności banku oraz funkcję kredytów, a także stosowane formy prawne zabezpieczeń oraz o rolę, jaką odgrywa ryzyko kredytowe w działalności banku. Poruszono zagadnienia związane z zabezpieczeniami osobistymi stosowanymi przez PKO BP S.A. Ta część pracy obejmuje charakterystykę i analizę takich zabezpieczeń jaki: weksel własny, poręczenie wekslowe, poręczenie na zasadach ogólnych, formy pełnomocnictw, i innych stosowanych przy zabezpieczaniu kredytów. Przedstawione zostały zabezpieczenia rzeczowe, w tym rodzaje hipotek, przewłaszczenie, zastaw rejestrowy, gwarancje bankowe itp. Opisano procedurę i zasady oceny prawnych zabezpieczeń stosowane przez PKO BP S.A. przy kredycie konsumpcyjnym, mieszkaniowym i gospodarczym.
Methods and forms of credit’s security according to PKO BP SA
Keywords: finanse; banki komercyjne; zabezpieczenie kredytu; kredyt; zabezpieczenia rzeczowe; zabezpieczenia osobiste