Rola targów branżowych w realizacji strategii marketingowej przedsiębiorstwa - Misiaszek, Marcin (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest analiza roli targów branżowych w realizacji strategii marketingowej przedsiębiorstwa. Teoretyczne rozważania na temat wyżej wymienionego problemu zostały uzupełnione wynikami badania bezpośredniego. Celem badań bezpośrednich było poznanie opinii wystawców na temat efektywnego wykorzystania targów w działalności marketingowej, w tym m.in.: • celowość udziału przedsiębiorstw w targach branżowych, • wady i zalety uczestnictwa w targach branżowych, • obraz przygotowań oraz samego udziału respondentów w targach branżowych. Praca ma charakter teoretyczno-empiryczny. Do realizacji założonych celów wykorzystane zostały zarówno wtórne, jak i pierwotne źródła informacji. Jako wtórne źródła informacji wykorzystane zostały m.in.: literatura przedmiotu, magazyny branżowe, serwisy internetowe organizatorów targów oraz Państwowej Izby Przemysłu Targowego. Źródłem pierwotnym byli menedżerowie reprezentujący w badaniu przedsiębiorstwa wykorzystujący w swojej działalności targi branżowe. Próba liczyła 67 przedsiębiorstw, reprezentujących różne branże. Badanie prowadzone było w okresie od 2 sierpnia do 1 września 2011 roku i miało zasięg ogólnopolski. Ostatni rozdział pracy zawiera projekt efektywnego udziału w targach branżowych. Projekt dotyczył hipotetycznej firmy, działającej na rynku stolarki otworowej, zdecydowanej na udział w Międzynarodowych Targach Budowlanych BUDMA. Pomimo panującego kryzysu okazuje się, że rynek targów w Polsce ma się całkiem dobrze. Świadczy o tym wzrost liczb zarówno zwiedzających jak i wystawców. Na targowej mapie Polski, powstają i prężnie rozwijają się nowe ośrodki wystawiennictwa takie jak np. Expo Silesia. Wystawcy mimo wysokich kosztów udziału w targach, prezentują na nich nowe produkty oraz walczą o pozyskanie nowych klientów.
The role of trade fairs in realizing the marketing strategy of an enterprise
Keywords: strategia marketingowa; efektywność; targi branżowe; strategia przedsiębiorstwa; targi