Finansowanie samorządu terytorialnego w Polsce w perspektywie pięcioletniego funkcjonowania zasadniczego trójstopniowego podziału administracyjnego państwa - Gotfryd Grzegorz (My University, 2004)
Celem pracy jest ocena finansowania samorządu terytorialnego w Polsce w perspektywie pięcioletniego funkcjonowania zasadniczego trójstopniowego podziału administracyjnego państwa. Przedstawiono modele finansowania samorządu terytorialnego w państwach demokratycznych. Opisano podstawy finansów samorządowych, zadłużanie się samorządu i nadzór nad jego działalnością. Dokonano oceny finansów samorządowych w systemie finansów publicznych oraz weryfikacji samodzielności finansowej jednostek samorządu terytorialnego w Polsce na przykładzie powiatu jasielskiego.
Keywords: samorząd terytorialny; finansowanie samorządu terytorialnego; finanse samorządowe; zadłużenie samorządu; nadzór; zasilanie finansowe; dochody