Ocena ryzyka kredytowego w banku komercyjnym w procesie finansowania działalności gospodarczej na przykładzie ING Banku Śląskiego S.A. - Kosiba Grzegorz (My University, 2002)
Uzyskując samodzielność ekonomiczną, banki radykalnie zmieniły swoją rolę w gospodarce - z urzędów biernie realizujących funkcję kasjera stały się jednostkami w pełni odpowiedzialnymi za podejmowane decyzje, kierujące się interesem komercyjnym. Zostały zmuszone do optymalizacji swoich wyborów. Celem ich działalności jest maksymalizacja zysku w długim okresie przy akceptowalnym poziomie ryzyka, zapewniającym zachowanie bezpieczeństwa w ich funkcjonowaniu. Celem pracy jest ocena ryzyka kredytowego w banku komercyjnym w procesie finansowania działalności gospodarczej na przykładzie ING Banku Śląskiego S.A. Przedstawiono pojęcie ryzyka kredytowego, jego podział na czynniki, oraz metody zmniejszania ryzyka związanego z całym portfelem kredytowym. Omówiono zagadnienie sytuacji ekonomiczno - finansowej podmiotu ubiegającego się o kredyt oraz przedstawiono metody wykorzystywane przez banki do oceny sytuacji ekonomiczno - finansowej podmiotu na przykładzie ING Bank Śląski S.A. Zaprezentowano skuteczność zabezpieczeń prawnych z punktu widzenia minimalizacji ryzyka kredytowego oraz przedstawiono analizę dwóch wniosków kredytowych pod względem formalnym, merytorycznym oraz ekonomiczno-finansowym.
Keywords: banki komercyjne; bankowość; ryzyko kredytowe; zdolność kredytowa; analiza ekonomiczna; analiza finansowa; zabezpieczenie kredytu