Problemy zarządzania małą firmą na przykładzie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Brzesku - Mucek Franciszek (My University, 2005)
Problem odpowiedniego zarządzania firmą dotyczy obecnie bardzo wielu podmiotów gospodarczych, zwłaszcza tych najmniejszych, które to z zakresu metod i modeli odpowiedniego oraz racjonalnego zarządzania nie wykorzystują ich w sposób dostateczny. Odpowiednio prowadzone zarządzanie przysparza często przedsiębiorcom nie lada kłopotów, ponieważ częstokroć wiąże się to z radykalnym przeorganizowaniem wielu aspektów działalności firmy. Nie wszyscy podejmują takie ryzyko, natomiast ci, którzy decydują się na zmiany są zwycięzcami. Celem pracy było ukazanie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej z Brzeska w kontekście wybranych aspektów zarządzania i przedstawienie zasad analizy poszczególnych struktur firmy na bazie informacji teoretycznych, pozwalających zauważyć faktyczny stan firmy i potrzeby wprowadzania zmian. Tezy niniejszej pracy wiążą się z przeprowadzeniem analizy stanu faktycznego małej Spółdzielni Mleczarskiej z Brzeska oraz próbą sformułowania założeń projektowych systemu zarządzania Okręgową Spółdzielnią Mleczarską w Brzesku.
Keywords: zarządzanie małą firmą; gospodarka rynkowa; Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska; strategie rozwoju małej firmy