Analiza działań promocyjnych miasta Tarnowa - Żmuda, Bożena (My University, 2011)
Celem pracy jest próba scharakteryzowania oferty promocyjnej miasta Tarnowa, stanowiącej podstawowy przedmiot działań marketingowych, podejmowanych w skali lokalnej. Ich koordynatorem są przede wszystkim miejskie władze samorządowe, współdziałające z istniejącymi podmiotami w mieście, a także zaangażowanymi czynnie w proces kształtowania jego przyszłości, zmierzające do tego, aby miasto stało się miejscem przyjaznym, atrakcyjnym oraz bezpiecznym zarówno dla mieszkańców jak i turystów. Praca składa się z 4 rozdziałów. Pierwszy rozdział został poświęcony promocji i jej roli, jaką odgrywa w procesie komunikacji przedsiębiorstwa z rynkiem. Ukazano jej strukturę, funkcję oraz instrumenty systemu promocji. W rozdziale drugim dokonano ogólnej charakterystyki miasta Tarnowa: położenie, historię, zwyczaje, architekturę, infrastrukturę społeczno- gospodarczą oraz przybliżono znane i zasłużone postacie dla miasta Tarnowa. Trzeci rozdział ukazuje cele promocji, a także aspekty procesu przygotowania i realizacji skutecznej strategii promocji oraz przybliżono wizerunek miasta, a także scharakteryzowano uczestników działań promocyjnych miasta. Czwarty rozdział stanowi analizę empiryczną oraz przedstawia promocję miasta Tarnowa. W rozdziale tym omówiono środki, narzędzia promocyjne wykorzystywane w realizacji promocji miasta, metodykę tworzenia koncepcji promocji oraz ukazano wyniki badań przeprowadzonych wśród mieszkańców miasta na podstawie ankiety ,,Jaki jest Tarnów”. Autorka pracy przedstawiła działania promocyjne miasta w oparciu o analizę literatury przedmiotu, a także informacje zaczerpnięte z Biura Promocji Miasta oraz badań własnych.
Analysis of the promotional activities of the city of Tarnow
Keywords: marketing-mix; promocja miasta; marketing terytorialny; strategia promocji